Det är mindre än en vecka kvar till jul och jag känner noll julstress. Vi julpyntade huset med julgran och allt redan till första advent. I samma veva som vi pyntade bakade jag och Erik en omgång lussebullar, men där tar våra julförberedelser slut. Det är en ganska ovanlig känsla för mig i samband med jul, den här lättheten. Att inte känna stress över saker som ska fixas, planeras eller paketeras. För ovanlighetens skull har vi inte heller planerat in något speciellt under juldagarna, mer än att vi ska vara lediga.

Jag tänker att vi alla skulle må bra av att släppa taget så här i juletider. Om kraven, prestationerna, förväntningarna och måstena. Vi tenderar att göra så mycket saker för att den ’perfekta julstämningen’ ska infinna sig, när den i själva verket kommer när vi släpper taget. För magin som julen så lätt förknippas med kommer inte från några saker, vackra dekorationer eller perfekta julklappar. Magin kommer när vi är närvarande. 

Vi intalar ofta oss själva att vi måste göra en massa saker.

Måste städa, måste baka, måste laga mat, köpa fler julklappar och göra julgodis. Ofta gör vi alla dessa saker för att vi tror att någon annan förväntar sig det. Barnen förväntar sig massor av julklappar, familjen en massa mat och så alla dessa traditioner som måste upprätthållas. För vad blir det annars för jul?

Jag frågade Erik igår vad han ser mest fram emot med julen. Jag förväntade mig att han skulle svara ’öppna julklappar’ eller något annat i samma stil. Istället tittar han på mig och säger ”Att få vara med er, familjen”. Behöver jag ens säga att mitt hjärta smälte? Jag fortsatte fråga hur han såg framför sig att julafton skulle vara. Hans svar fick mig att ytterligare andas ut, sänka axlarna och bara njut av nuet.

”Jag vill vakna på morgonen och äta frukost hela familjen, men inte öppna julklapparna jag brukar få på morgonen. Dom kan vi spara till senare för jag är lite trött på morgonen. Sen kanske vi kan gå ut en stund med hundarna? Och så måste vi hälsa på mommo, hon fyller ju år! Och sen åker vi till fammo och faffa. Visst öppnar vi julklappar där mamma? Och vet du, även om jag inte får vad jag har önskat mig kommer jag bli jätte glad! Sen åker vi hem och sover, jag kanske orkar vara vaken tiiiill… halv nio. Men sen vill jag sova. Det kommer bli en jääätte braaa julafton!”

 

Med ens sänkte han mina påhittade krav rejält. Allt det där extra som jag annars hade tänkt att jag behöver göra för att julen ska bli bra, försvann i det svaret. Ibland är allt vi behöver göra att prata med varandra. Fråga vad var och en skulle vilja göra. Vad som är viktigt för var och en för att en dag ska bli bra.

I vår familj behövs det inte tio sorters julgodis, en massa traditioner, ett överflöd av mat eller julklappar i massor för att det ska bli en bra jul.

Nästan tvärtom. Vi gillar det avskalade och enkla. Att bara vara med varandra, hitta på spontana grejer, göra något utomhus och käka pizza till middag. Det passar oss, kanske passar det inte er.

Men jag rekommenderar verkligen att prata ihop er om vad som faktiskt är viktigt för er, på riktigt, under julen. Kanske förvånar svaren dig? Oavsett vad, är det skönt att Veta vad alla förväntar sig och behöver, istället för att gå och leva upp till krav som kanske ingen har ställt. 

Här är en bild som Erik ville ta på oss idag med paddan när vi satt och kollade julkalendern på golvet. Helt perfekt bild, trots att den är suddig. Vardagen när den är som finast.

Jag hoppas att du får en fin jul, oavsett om du firar själv, med vänner eller med hela tjocka släkten.

Glöm inte att sänka axlarna, ta ett djupt andetag och ge dina nära och kära omtanke och närvaro. Det är tamejfan den finaste gåva vi kan ge någon. Vår tid. ♡

One thought on “Släpp taget om kraven i jul

  1. Jennifer on 19 december, 2019 at 06:10 Svara

    Alltså den här kloka lilla pojken ni uppfostrat! Vilka underbara ord! <3

Leave a Comment

Your email address will not be published. Marked fields are required.