Klä dig rätt för vinterlöpning

Vill du ut och springa under vintern men vet inte hur du ska klä dig rätt för vinterlöpning? Gällivare ligger tio mil norr om polcirkeln, här har vi haft snö sedan sista september i år och den smälter nog inte förrän i maj. Att springa när det är snö och kallt ute är inte direkt något man kan undvika när man bor här, åtminstone inte om man gillar att springa utomhus. Därför har det har blivit en hel del löprundor i kallgrader och djupsnö genom åren.

Varje gång jag lägger upp något om det på Instagram får jag frågor om vad jag har på mig när jag springer ute när det är kallt. Och även om jag är långt ifrån någon expert har jag hittat vad som funkar för mig.

Därför delar jag med mig av mina bästa tips på hur du klär dig för att slippa frysa under vinterns löprundor!

Att klä sig rätt på överkroppen

Närmast kroppen – Underställströja i ullmix

Ull närmast kroppen är alltid rätt! Jag har alltid på mig en underställs tröja i ullmix, ca 60% ull. De jag oftast använder kommer från Peak Performance och är flera år gamla men ser fortfarande ut som nya. De är tunna men varma och har hittills Aldrig luktat illa, oavsett hur många löprundor de varit med på.

Jag tycker underställ i syntet nästan alltid luktar illa, hur lite man än svettas, därför går det bort. Och underställ i 100% ull blir tunga och luktar lätt blöt hund. Så en mix funkar bäst, tycker jag.

Mellanlager – om det är kallare än ca -10°c

Om det är varmare än minus tio tycker jag att det räcker med första underställströjan och vindjacka. Men om det är kallare brukar jag ta på mig ett mellanlager. Är det precis under räcker det med en träningströja med borstad insida eller en tunnare långärmad. Börjar det närma sig minus femton brukar jag ha ett tjockare underställ (mer ull!) eller en tunn fleecetröja. Är det närmare -20 tar jag på mig ett tunt förstärkningsplagg i dun eller en tjockare ulltröja.

Tredje lager – En jacka som stoppar vinden

Längst ut har jag nästan alltid samma – min löparjacka från KariTraa. Den har jag sommar som vinter och varierar bara vad jag har under. Jag köpte den i en stor storlek för att kunna få in fler tröjor under om det är kallt. Den stoppar vinden fram på bröstkorgen och vädrar över armar och baksida. Jag tycker att jag håller mig varm, utan att bli för varm.

Dessutom har den huva, vilket jag älskar. Är det riktigt kallt drar jag huvan över mössan och hörlurarna och slipper på så sätt att vinden letar sig in i nacken. Det här är inte ett sponsrat inlägg, men av alla löparjackor jag haft är det här den jag gillat bäst. Den är dessutom snygg och har inte heller börjat lukta – någonsin. Det gillas!

Världens bästa löparjacka? Kanske. Den heter Tove och är från Karitraa. Och nej, det här är inte ett sponsrat inlägg, bara ren och skär prylkärlek.

Klä dig rätt på benen 

Vinterlöpartights med borstad insida

Det finns många varianter av vintertights. Jag har haft ett par från Blacc i flera år som funkat helt perfekt ner till -10 grader ungefär.  Kallare än så har det blivit för kallt om låren. Då har jag antingen tagit på ett par underställsbyxor i samma ullmix som tröjan, eller dragit på ett par vindbyxor.

Jag har nyss införskaffat ett par tights från Salomon med vindstopper på låren som är helt underbara. Har man ett par längdtights funkar det lika bra. Det blir helt enkelt inte lika kallt om benen när vinden inte tränger genom tyget. Väl värt att investera i om man tänker springa mer än ett par rundor varje vinter!

Jag har hittills sprungit med dem i ner till -17 grader och det funkade fint för mig. Kallare än så hade jag nog tagit på ett par dunshorts eller satt underställ under.

”Markus, kan du ta en bild på mig så man ser vad jag har på mig?” Just hemkommen efter ett par kilometer i nysnön. Man ser förvisso inte så bra vad jag har på mig, men jag ser åtminstone lite glad ut!  

På fötterna

Närmast foten – Ullsockar med högre skaft

Samma sak gäller här som på resten av kroppen – ull närmast huden. Det finns massor av strumpor i olika modeller, vilken du ska ha beror på dina fötter och vad du föredrar – men se till att det är ull. Jag använder ullsockar när jag springer både sommar och vinter, helt enkelt för att mina fötter mår bäst då.

Även om foten blir blöt värmer ullen. Dessutom får jag aldrig skavsår längre sen jag börjat med det. När man springer vintertid är det skönt att ha högre ullsockar som går upp en bit under tightsen. Jag har flera par från Ulvang och Seger.

Trailskor – Sommar som vinter

Jag springer i samma löparskor året om. Jag har bara ett par åt gången och använder dom jag har till allt. Det är ingen uttänkt strategi. Det har bara blivit så för att jag älskar dom jag har och har helt enkelt inte sett något behov av flera olika skor. Jag är inne på mitt tredje par trailskor från Salomon nu och jag älskar dom. Jag har sprungit med dom i fjällen sommartid såväl som på asfalt, leriga skogsstigar och i djupsnö. Alla de modeller jag prövat har haft bra grepp på halkiga vintervägar och funkat fint i djupsnön.

Ingen av de skor jag haft är vattentäta, och det är perfekt.

Springer man i snö (eller i fjällen sommartid för den delen) får man ändå in vatten i skorna när man springer i djup snö eller vadar över bäckar etc. Det är liksom oundvikligt. Men med ullsockar i skorna trampar man snabbt ut vattnet och foten håller sig varm trots att den är blöt. Sen får man ställa skor och sockar att torka när man kommer in igen. Eftersom skorna inte är vattentäta luftar dom ordentligt, därför känns fötterna ofta fräscha trots att man har haft blöta skor hela dagen.

Mina välanvända Speedcross 4 som fick kasseras strax efter vår fjälltur i Padjelanta eftersom det i princip var mer hål i dom än tyg. Supersköna skor som funkat lika bra sommar som vinter. På bilden har jag varit på utedasset och har en plastpåse i skon för att inte blöta ner mina torra strumpor som jag bytte till när vi kom fram till stugan. 

 

Obs! Det är viktigt att komma ihåg att här uppe har vi mycket snö, inte blankis. Så om man springer där det mest troligt är is är det kanske värt att kolla efter skor med dubbar.

Springa längs skoterspår i nysnö är tungt, men så underbart. Som att springa i en vintersaga.

 

Accessoarerna – Varma med andningsförmåga

Glöm inte en bra mössa som värmer utan att bli för tät. Jag använder en tunn mössa från Houdini. En buff eller halsduk att dra upp ordentligt är skönt. Jag bekymras inte alls av kall luft när jag springer och har därför aldrig prövat någon andningsmask. Kanske borde man ha det när det är riktigt kallt, jag vet inte. Man får helt enkelt pröva sig fram!

Bra vantar är också viktigt. Jag har ett par handskar från Hestra som egentligen är tänkta som innerhandskar, men de funkar utmärkt. Förut sprang jag med mina tjockare längdskidshandskar när det var riktigt kallt, men sen tappade jag bort dom och jag har helt enkelt inte kommit mig för att köpa några nya..

Sista tipset – krångla inte till det för mycket. Ut och njut av kylan och snön bara!

Jag är som sagt inget proffs på vinterlöpning, men efter alla mina rundor under vinterhalvåret är det här vad jag kommit fram till funkar för mig. Jag gillar att löpning är enkelt och att man behöver inte så mycket för att komma ut. Men såklart finns det massor av prylar att nörda ner sig i – om man vill.

Man kan ha hundra olika löparskor med olika egenskaper, massor av utrustning och prylar för olika turer, men det behöver inte vara så komplicerat. Testa dig fram till vad som funkar för dig och tänk inte att det måste vara ”rätt” grejer. Om det funkar för dig – så är det rätt grejer.

Det viktigaste är att man tar sig ut.

För när man väl är där ute i snön och tystnaden så är det helt underbart. Jag tycker att det är så underbart att jag bestämt mig för att springa Höga Kusten Winter Trail den 22 februari. Det blir tjugofem kilometer löpning i vinterlandskap, över Skulufjället. Den utmaningen är vad som motiverar mig att ta mig ut just nu. Är du också sugen att utmana dig? Hör av dig så kan vi peppa varandra!

 

Har du fler tips eller frågor? Skriv en kommentar så kan vi hjälpas åt att fylla på kunskapsbanken och peppa fler att hitta glädjen i vinterlöpning! 😊♡

Amanda heter jag och är certifierad Coach. Jag är också mamma till två barn, matte till två hundar, fru till en musiker och född och uppvuxen i norr. Jag skriver personlig utveckling, personliga funderingar, om äventyr i naturen och livet norr om polcirkeln.

På bloggen får du läsa om högt och lågt, djupt och ytligt, forskning och personliga upplevelser – allt i en härlig blandning.

Vardag

En snöig och enkel påsk ute i skogen

Det är mitten på april och påsken har kommit och gått. Vi firade påsken i vår egen stuga, ett mål som vi strävat mot hela hösten och vintern. Att hinna få stugan redo för att spendera påskhelgen där, och vi lyckades! Även om det ännu saknas golv- och taklister och

Läs mer →
Explore Within

Tankar och känslor är också vanor

Vad tänker du på när jag säger rutiner och vanor? De allra flesta tänker på saker vi gör. Kanske vilken tid vi kliver upp på morgonen, vad vi gör innan vi går och sover, hur mycket vi tränar eller vad vi äter. Men har du tänkt på att även våra

Läs mer →
Att sätta mål

Konsten att nå sina mål – och må bra på vägen!

Ärligt, hur många gånger har du satt ett mål, gett ett nyårslöfte eller uttalat en önskan om att uppnå något – bara för att sedan glömma bort det eller strunta i det? Jag vet att jag har gjort det hundratals gånger. Jag har också förut haft svårt för att sätta

Läs mer →