Enligt mig finns det två typer av människor. Det finns de som är mycket bra på lite (experter, ”nördar”, proffs, de med Ett stort intresse etc) och de som är lite bra på mycket. Jag tillhör den senare kategorin. Att vara lite bra på mycket innebär oftast att man är lite rastlöst, har lätt för att lära sig nya saker, att man är nyfiken och engagerad. Man vill ta sig an hela världen, pröva på allt. Själv älskar jag att lära mig nya saker, även om det är något jag aldrig någonsin kommer att behöva använda.

Jag tycker det mesta är intressant och har nog aldrig suttit på en föreläsning eller utbildning och tyckt att något varit tråkigt och ointressant (eventuellt någon lektion i skolan, det kan jag erkänna..) Jag kan gå igång på vitt skilda saker som varför dinosaurierna dog ut, hur en bilmotor fungerar, vad som gör att en gitarr blir ostämd, hur Japans ekonomi ser ut, varför jäst inte går att dubblera i ett bakrecept, hur man kör traktor, bygger ett höghus, tillverkar klockor eller varför människor beter sig och tänker som de gör. Att vara nyfiken på världen och vilja lära sig nya saker är bra, men det kan också leda till en del problem.

Snowboard. Kanske det jag spenderat mest tid att göra i mitt liv. Trots det är jag ingen expert. 

26 år gammal är jag just nu, snart 27. Inte någon direkt hög ålder, men hittills i mitt liv har jag aldrig någonsin vetat vad jag egentligen vill göra när jag blir stor och har fortfarande absolut ingen aning. De flesta har haft en dröm när de var liten om vad de vill göra när de blir stor – kanske läkare, pilot, rockmusiker eller skådis. Jag minns inte att jag någonsin haft ett drömyrke. Däremot har jag alltid velat kunna allt. Jepp, precis allt. Och jag har inte bara velat kunna allt, jag har dessutom velat vara BÄST på allt. Att pröva på saker och vara nybörjare har aldrig varit min grej.

Mamma brukar berätta om när jag skulle åka skridskor för första gången. Hur arg jag blev. Arg för att jag inte kunde åka skridskor, allra första gången jag prövade. Jag hade sett framför mig hur jag skulle glida iväg över isen i full fart, för jag hade ju sett andra åka och visste precis hur jag skulle göra. Trodde jag.

Fotografera är något annat jag gjort sedan jag var ganska liten. Men verkligen ingen expert. 

Att aldrig vilja vara nybörjare på något, är ungefär lika dumt som att aldrig vilja lära sig något nytt. Att lära sig nya saker innebär automatiskt att man måste vara nybörjare. Med åren har jag lärt mig att gilla det. Jag har börjat åka längdskidor för bara ett par år sedan och struntar fullständigt i hur det ser ut, om jag har rätt grejer eller om det står skrivet NYBÖRJARE med rött i pannan på mig. Idag vet jag att ingen bryr sig. Människor har fullt upp med sitt eget liv och reflekterar sällan över andra. Och om någon faktiskt skulle bry sig om hur jag ser ut, skratta åt mig bakom min rygg eller roa sig på min bekostnad, så låt dom. Ett gott skratt förlänger livet och det bjuder jag gärna på!

Glädjen för att lära mig nya saker har vunnit över rädslan för att vara dålig. Och nu vill jag Aldrig sluta vara nybörjare. Det finns alltid nya saker jag vill lära mig, pröva på och bemästra. Jag behöver inte längre vara bäst på allt. Det räcker gott att faktiskt bara Kunna något. I den här processen har jag också insett att jag aldrig kommer att bli en expert. För att bli expert på något sägs det att man måste lägga ner mer än 10 000 timmar på exakt samma sak.. Det är non-stop i 417 dygn, eller 8 timmar per dag i 5 år – 5 dagar per vecka, 52 veckor per år med EXAKT SAMMA SAK. Bye bye expert-titeln!

Längdskidor. Något jag börjat med för bara ett par år sedan. Långsamt, segt, tungt – men roligt. 

Det har nog ändå funnits på min bucketlist – att få titulera sig EXPERT på något. Jag inser att jag aldrig kommer bli en expert. Innan de där 5 åren med att göra exakt samma sak, 8 timmar om dagen, ens hade hunnit börja skulle jag redan ha planerat in resor till jordens 8 underverk, börjat lära mig spela gitarr och googlat ”How-to-make-DIY-lamp-using-only-toiletpaperrolls” och kanske till och med övervägt att trots allt bli pilot någonstans däremellan. Jag får helt enkelt nöja mig med att vara en lättlärd, väldigt entusiastisk, amatör!

Fördelen är att jag kommer få uppleva massor med olika roliga saker i mitt liv. För det finns någonstans en tjusning med allt. Förståelse. Det är också något jag kan ta med mig av att vilja kunna allt. När jag sätter mig in i något nytt så förstår jag varför det finns de som verkligen ÄLSKAR att hålla på med just det, för det mesta är kul när man väl lär sig det.

Kanske det enda jag någonsin blir expert på – att vara Eriks mamma. Bästa expert-titeln i världen.

5 saker som jag lärt mig under åren som jag inte använder idag

– SPELA GITARR. Jag kan introt till massor med låtar, det mesta plock (inte ackord) och så kan jag en (!) hel låt med sång till! Det ni.

– KÖRA TRAKTOR. Långa dagar och nätter ska fyllas med nåt, varför inte traktorkörning? Fort gick skiften när man hade lite att göra och jag flyttade högar från ena sidan av parkeringen till den andra.

– JONGLERA. Även kallat Jongla. Jag kan flera olika kombinationer och tempon med 3 bollar. Mer än så lärde jag mig aldrig.

– JAPANSKA. okej jag kanske inte kan säga att jag kan japanska. Men när vi var i Japan på workshop med jobbet passade jag på att lära mig ett par ord och meningar som var användbara. Till exempel kan jag räkna till hundra och vet hur man säger flygplats, godmorgon, godkväll, goddag och hur man håller med på ett artigt sätt.

– REDIGERA FILM. Lärde jag mig på den tiden när jag ville göra coola snowboardfilmer. Resultatet var väl sisådär och jag lärde mig aldrig hur man exporterade filerna på ett bra sätt. Här kan man klicka om man vill se hur det såg ut! Eller här ! Lite skämskudde på de filmerna men jag bjuder ju på det, så var det ja!

 

Över och ut från en som aldrig blir expert på något – annat än möjligtvis att pröva på nya saker!✌

2 thoughts on “Att vara lite bra på mycket – om att aldrig bli en expert

  1. varamorsa on 30 november, -0001 at 00:00 Svara

    Vilket bra inlägg! Jag kan säga att jag tillhör samma kategori som dig 😁 Det slog mig under tiden jag läste att om några år (om man ska utgå från de 10 000 timmarna, tror dock att du redan är det nu) så kan du ju faktiskt titulera dig som expert – nämligen expert på att vara Eriks mamma ☺️💕

  2. Explorealittlemore on 30 november, -0001 at 00:00 Svara

    Tack! ❤😀 ja! Det slog mig också när jag hade skrivit det faktiskt, det är ju nånting man kommer vara expert på. Att vara mamma till sina barn! 😍 kanske den bästa expert-titeln av de alla! Vad roligt att du känner igen dig, skönt att veta att fler är likadan 😅 tack för din kommentar! 😘

Leave a Comment

Your email address will not be published. Marked fields are required.