En dag i somras kom Markus hem med en present. Han är den sortens kille som inte är överförtjust när det gäller födelsedagar, men som gärna kommer hem med spontana presenter när han får feeling. Som när han hämtade ut min bil från verkstan och hade passat på att köpa två nya däck också – bara sådär. Men nu kom han alltså hem med en present en helt vanlig onsdag.

Vad är det här? Frågade jag och såg förvånad ut. Den helvita och väldigt diskreta kartongen skvallrade om att det kunde vara något med ett äpple till logo, men jag visste inte vad det skulle kunna vara. En present till dig och Erik, svarade han och log samtidigt som han sträckte fram kartongen.

Jag höll andan medan jag sakta lyfte bort locket på kartongen. En Ipad. Pro. Som jag pratat om i flera år. Fy fasen, vad han är fin min blivande make. 

The mountains are calling, and I must go. Min månadsskiss för Augusti. 

Sedan den dagen i somras har jag använt denna Ipad Pro – massor.

Både som avslappning och arbetsverktyg. Att teckna på den med en Apple Pencil är som att rita på papper, med den stora skillnaden att man kan göra mycket mer – med mindre verktyg. Paddan har nu varit med oss på semester och agerat underhållning för treåringen, likväl som dator för mig. Erik har kollat Paw Patrol och jag har ritat. Logotyper, teckningar, affischer och en massa annat.

Och så här långt verkligen ÄLSKAR jag den.

Att paddan har större skärm än min dator är kanske inte det mest praktiska när man ska ta den med sig, men det är fantastiskt när man ska rita eller kolla film.

Teckna på Ipad Pro och Apple pencil

Apple pencil är ett tillbehör till paddan, den är ganska dyr men efter att ha använt den ett tag måste jag säga att den är värd sin vikt i guld. Den är tryckkänslig, reagerar på minsta rörelse och är härligt tung i handen. Det finns dessutom massor av gratis appar att installera som är riktigt bra. Hittills har jag mest använt apparna Paper och Procreate. Paper är lite enklare med färre penslar och verktyg. Men ibland är enkelhet precis vad man behöver för att kreativiteten ska flöda. Eller åtminstone är det så för mig.

När jag vet vad jag vill göra redan innan jag sätter mig, då är Procreate perfekt. Där kan man välja mellan en miljard olika typer av penslar och göra olika lager. I Procreate har jag bland annat skissat logotyper och ritat skisser på tavlor.

Det finns såklart mycket mer saker man kan göra med paddan och pennan, jag har precis bara börjat lära mig. Men hittills alltså, så jäkla kul! Att ha en macbook och en padda är dessutom väldigt praktiskt, eftersom anteckningar och annat synkas direkt. Att hålla presentationer och visa upp skisser på en Ipad ser dessutom tusen gånger proffsigare ut än att göra dom på en dator, eller på papper.

Har du testat en Apple pencil någon gång och vad tyckte du isåfall? Har du kanske några bra tips till mig? 

Om du har frågor om paddan eller hur jag använder den, skriv en kommentar! 

4 kommentarer på “Att teckna på Ipad har blivit min nya favoritsysselsättning

 1. Jeanette on 30 augusti, 2018 at 12:06 Svara

  Jag har aldrig testat det själv men det ser ut att vara beroendeframkallande! Plus vad fint det blir:)

  1. Amanda Matti on 4 september, 2018 at 09:55 Svara

   Ja, det är beroendeframkallande faktiskt. Man kan dessutom använda pennan i photoshop på paddan också, har inte hunnit testa det men tänker att man säkert kan göra massa rolig fotoeditering om man gillar sånt! 🙂 Och tack! <3

 2. Sarah on 30 augusti, 2018 at 13:09 Svara

  Åh jag drömmer om en sådan! Fick en wacom-ritplatta i julklapp och den är bra….men det går inte att komma ifrån att det är en annan känsla att rita på en svart platta samtidigt som man tittar på en skärm. Ofta, för ofta, faller jag tillbaka till mina pennor och papper istället. Grattis till plattan! 🙂

  1. Amanda Matti on 4 september, 2018 at 09:57 Svara

   Ja, jag hade också en wacom ritplatta innan som jag sällan använde. Det är verkligen stor skillnad att rita på paddan där man ser direkt vad man gör – som att rita på papper! Absolut något att längta efter <3 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Markerade fält är obligatoriska.