Nu på fredag är det Black Friday. En dag då handeln vill locka oss att köpa mer prylar genom att sänka priserna drastiskt. Det ena erbjudandet efter det andra trillar in i min mailkorg redan den här måndags morgonen. Det som nyss var en dag av köphets har visst blivit en hel vecka, Black Friday Week. Allt för att få oss att konsumera mer. Få oss att köpa fler grejer vi inte behöver. För att få oss att spendera mer pengar. 

Det är lätt att frestas av alla erbjudanden. Att passa på att köpa saker man länge längtat efter nu när priserna sjunker. Jag säger inte att det inte är okej. Att passa på att köpa det man ändå vill ha när priset är lägre. Men jag önskar att alla skulle fundera en extra vända om om det faktiskt är nödvändigt. Om du verkligen behöver den där prylen. Att vi funderade på om det kanske går att köpa det vi vill ha begagnat istället för nytt, eller om vi kanske kan laga det vi redan har.

Bild från i påskas. Den här jackan har jag haft sedan 2010, den är lagad flera gånger men får fortfarande följa med ut på äventyr jämt och ständigt.

När jag var liten var vintrarna mer förutsägbara.

Från november till april höll sig temperaturen under nollan, med en liten blida ofta i början på januari. Snön föll innan jul och så fylldes det på i januari och februari. Under mellandagarna var det nästan alltid kallt och nyår firades i bitande kyla. Tradition. Förutsägbart.

Nu kan man inte längre säga hur vintrarna ska bli. Det regnar ibland i januari. Kommer mängder med snö ena veckan bara för att smälta veckan efter. Det blåser oftare än inte. Jag bor ovanför polcirkeln, på en plats där snön och kylan brukar vara trogna och pålitliga vänner. Så är det inte längre. Förra veckan var det 4 plusgrader och regn, när det borde vara minusgrader och snö.

Samtidigt påverkas vi hela tiden till att konsumera mer. Singles day, Black friday, cyber Monday. Olika namn för samma sak. Onödig konsumtion. Det spelar ingen roll om du tror på klimatförändringarna eller inte. Det spelar ingen roll om du tror att klimatförändringarna sker av en naturlig orsak, eller påverkats av oss människor. För vad klimatförändringarna än beror på, vet vi att all vår överdrivna konsumtion och produktion av alla dessa prylar är direkt dålig för miljön.

Plast som hamnar i haven. Djur som dör. Soptippar stora som öar. Vad man än tror på, kan vi nog vara överens om att det inte är bra. 

White Monday, en motsats till Black Friday och ett gyllene tillfälle att få bra deals på tjänster som hjälper oss bevara våra vita vintrar vita. 

Gör deals på White Monday istället – idag den 19 november

Jag väljer att stötta initiativ som White Monday istället. Som motsats till Black friday kan du på White Monday få bra deals på möbler eller kläder second hand, på lagning av dina favoritkläder och massor av delnings- och hyrtjänster. Cirkulära tjänster. Sånt som vår planet mår bättre av. Att vi tar hand om våra saker och tänker till innan vi köper nytt.

Jag har länge haft en otrolig klimatångest. Men jag försöker vända min klimatångest till pepp istället genom att tänka att jag vill vara på det lag som fortsätter kämpa, inte på det lag som redan gett upp. Därför gör jag vad jag kan och försöker ta bättre beslut varje dag.

Min senaste kamera har jag köpt begagnad från Cyberphoto. Ett bra alternativ till att köpa nytt.

Jag kommer bojkotta Black Friday i år, precis som förra året.

Istället för att spendera min tid och mina pengar på att jaga bra erbjudanden kommer jag att göra annat. Spendera tid med familjen, lägga pengar på god mat. Jag hoppas att du kanske kan överväga att göra detsamma. ♡

4 thoughts on “Skippa Black Friday – kör White Monday istället

 1. Ann Rumbleinthearctic on 19 november, 2018 at 15:29 Svara

  Jag fattar inte ens varför Sverige har hakat på black friday grejjen, de firar ju inte ens thanksgiving. Ursprungligen kom ju black friday ordet i sig för att så många ringde in sig sjuka på fredagen efter thanksgiving och således fick en fyra dagars helg!

  Har samma jacka…tror jag. Köpte min i 2009, har en och annan duct tape 🙂 Vi köper ju mest på second hand i vanliga fall. I Madison fanns det en jättebra affär, men har inte hittat en liknande i närheten här än 🙂 Men det är lätt att hitta fina grejjer på second hand här i USA annars. Har hittat många fynd med original prislappen fortfarande på, så inte ens använd. Har gått på en par bröllop med klänning som jag införskaffat på second hand affären veckan innan :). Våra byråer och lite andra bord osv som vi hade i Madison var såkallade ”curb finds” folk sätter ut på gatan och så är det fritt fram för vem som helst att ta det innan grovsopororna plockar upp det. Här vågar vi inte göra det pga bedbugs…som vi då helst inte vill ha!

  1. Amanda Matti on 26 november, 2018 at 11:15 Svara

   Åh vad spännande! Det är faktiskt något jag skulle önska fanns, lite mer utbud av second hand än vad vi har här. Kan tänka mig att man kan hitta mycket fint i större städer! Bra fyndat 🙂 Och ja, sjukt att black friday har spridit sig så mycket men förståeligt för handlarna som har svårt att få det att gå runt. Däremot behövs det hållbara alternativ än denna köp och läng hetsen. Tack för att du delar med dig av tips och dina erfarenheter, inspirerar mig att försöka hitta mer second hand! 🙂

 2. Katta - Bucketlife on 21 november, 2018 at 08:38 Svara

  Det allra bästa med att bo långt från butiker är att impulsbehovet inte ens uppstår. För de är ju bra på att locka fram behov som inte finns, de där skyltfönstren och annonserna. Jag har markerat varenda Black Friday-annons i sociala medier som inte relevant och det har varit ovanligt lugnt i feeden den här veckan. Så skönt.

  Klimatångesten kvarstår, men jag vill också hänga kvar i det kämpande laget. Det känns realistiskt sett svårt men hoppet lever! Genom att markera mot överkonsumtion kanske vi kan tvinga fram en ny typ av ekonomi, eftersom nuvarande system kommer leda till massiv kollaps om vi inte konsumerar. Det blir en tuff omställning, men vi måste ju gå igenom det stålbadet för att kunna fortsätta leva.

  1. Amanda Matti on 26 november, 2018 at 11:16 Svara

   Ja, håller med dig. Ibland känns det hopplöst.. Men ja, jag tror också att vi måste kämpa tillsammans för att kunna få till en mer hållbar lösning. Ibland blir jag så oerhört trött på allt men inspireras massor av till exempel dig och många andra. Som lever ännu mer ”off” än jag gör och längre bort från allt. Tillsammans genom stålbadet!! <3 Kram

Leave a Comment

Your email address will not be published. Marked fields are required.