Jag har vid flera tillfällen tidigare skrivit om varför jag driver företag och vad min större vision är i livet och med mitt företagande. Kortfattat kan man säga att jag vill bidra till den goda sidan i en värld som jag tycker drivs för mycket av girighet, makt och själviskhet. Jag vill göra vad jag kan för att skapa något bra som ger tillbaka till människor, samhället och världen i stort. Det låter kanske pretentiöst, men jag tror stenhårt på att ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Jag har tidigare skrivit om hur sociala medier ofta påverkar mig negativt. Men idag vill jag framhäva hur viktigt det är att sociala medier finns – och hur det faktiskt förändrar världen till det bättre. I mitt företag jobbar jag i huvudsak med digital kommunikation och sociala medier. Jag utbildar, föreläser och hjälper företag att bli bättre på att nå ut och skapa en relation med sina kunder. För att kunna göra ett bra jobb måste jag ständigt hålla mig uppdaterad om vad som händer i världen. Jag läser forskningsrapporter, studier, prenumererar på ett tiotal olika nyhetsbrev, läser artiklar och branschtidningar för olika områden.

I huvudsak håller jag mig uppdaterad inom två olika ämnen: digital marknadsföring och kommunikation och samhällsförändringar. Det kan låta som två vitt skilda områden, men de hänger ihop mer än man kanske kan tro.

För inte allt för länge sedan, det räcker kanske att gå tillbaka 20-30 år i tiden, drevs de flesta bolag världen över av människor med mycket pengar. De flesta vet att med pengar kommer makt. På den tiden, innan internet och den digitala revolutionen, hade omvärlden väldigt liten insyn i stora företag. Än mindre hade vi som kunder och vanliga människor. Företagen kommunicerade vad de ville och det fanns få, eller inga, sätt att kontrollera vad som låg bakom. Om man ens skulle ha tänkt tanken. Makten satt helt och hållet hos de stora företagsledarna och ägarna av bolagen. Makten fanns hos människor med pengar.

Bakom vackra varumärken, starka reklamkampanjer och en utstuderad image har det länge kunnat gömma sig fula fiskar, dolda agendor och fult spel. Människor som inte haft annat intresse än att göra sig själv rikare har tjänat pengar genom att måla upp bilder av något helt annat än verkligheten. Jag är kanske en gnutta cynisk, men det har varit lätt för stora företag och företagsledare att sko sig genom att utnyttja människor och gömma sig bakom starka varumärken.

Bakom vackra varumärken, starka reklamkampanjer och en utstuderad image har det länge kunnat gömma sig fula fiskar, dolda agendor och fult spel.

Med internet och sociala medier kom en transparens som gjorde att vi började ifrågasätta mer. Genom sökmotorer kom möjligheten att hitta information som aldrig förut varit tillgänglig för den breda massan. Idag ser vi nyhetsrapporteringar från hela världen och kan hitta information om företag och människor på andra sidan jorden. Vi inte bara söker information, utan vi förväntar oss att hitta det vi söker.

När Sociala medier kom ökade möjligheten att kommunicera mer med andra. Idag nöjer vi oss inte bara med att söka information om företag vi vill köpa från, vi vill veta vad andra tycker. Vi frågor andra människor om deras upplevelse av företagen. Vad de köpte, om de gillade produkterna och om hur företagen hanterat tidigare kunder.

Idag förväntar vi oss transparens.

Vi vill veta vilka som ligger bakom företagen vi gillar, vad de har för värderingar och var deras produkter kommer ifrån och hur de tillverkas. Det är inte längre lika lätt för stora bolag och människor med makt att gömma sig bakom ett skyddsnät av image och kampanjer. För det finns ingenstans att gömma sig längre. Idag kan människor och kunder ställa krav på företag på ett annat sätt. Vi kan hitta information och vi kan kommunicera med varandra.

Det har varit mycket diskussioner om influencers på sistone. Diskussionerna har handlat om sättet som influencers jobbar på, om bristfällig reklammärkning och om det överhuvudtaget borde räknas som ett jobb. En del har gått så långt som att till och med hävda att influencers bara är ett gäng självupptagna människor som vill tjäna pengar på smygreklam. Det kan väl stämma för en liten skara av dagens influencers, men jag tycker att diskussionen helt och hållet saknar djup.

Influencers är precis som de låter, människor som influerar andra människor. Vi har alltid haft influencers i vårt samhälle, även om det är först nu som termen influencers har kommit till. Långt tillbaka var de som influerade andra kanske kungligheter, personer med hög status i samhället, filosofer, musiker eller konstnärer. Ofta har dessa personer haft en högt uppsatt position eller mycket pengar.

Det som håller på att hända nu är att makten förflyttas. 

Det blir svårare och svårare för bolag med dåliga intentioner att gömma sig bakom en glammig fasad. Rent ut sagt, det blir svårare för fula fiskar att sko sig själv och skita i andra. Transparensen efterfrågas inte längre, den krävs.

Idag ser vi 20-åriga Youtubers som omsätter flera miljoner kronor i sina bolag. Men de har också något som är mycket viktigare än pengar. De har följare. Och följare är inte bara siffror på ett papper, det är riktiga människor. Människor som du och jag. Som följer någon för att de tycker att det som personen har att säga är intressant, roligt eller engagerande. Följarna stöttar, lyssnar och influeras – men de är också människor som ställer krav och ifrågasätter. Ur många aspekter är transparensen mellan bolaget och slutkonsumenten långt mycket större nu, än vad den någonsin har varit.

Om man tittar på det stora hela använder också väldigt många influencers sin makt till att göra bra saker och lyfta ämnen som påverkar oss på djupet. Ämnen som är betydligt viktigare än vad vi har på oss och hur vi ser ut. Vi ser influencers som lyfter frågor som miljö, djurplågeri, mentalhälsa och sjukdomar. Som startar insamlingar, uppmanar till reflektion och eftertänksamhet. Influencers som inte bara blir granskade, men som också försöker göra ett bra avtryck hos människor och omvärlden. Samma sak gäller för influencers som för oss alla andra – ingen kan göra allt men alla kan göra något. Och väldigt många använder sin makt till att göra något bra.

Kanske är det så att många är rädd för utvecklingen som sker. Kanske är de inte redo för ett samhälle där vem som helst kan bli vad som helst. Där allt som egentligen krävs för att nå ut är en dator och en mobiltelefon. Det vi ser är att vi går mot ett samhälle där strukturer, orättvisor och intentioner ifrågasätts i grunden. Där pengar inte automatiskt är lika med makt. I framtiden kommer vi förmodligen kräva ännu mer transparens – både av företag, myndigheter och människor i ledande positioner. Kanske är det bara de ledare och företag som har rent mjöl i påsen och är ärliga med sina intentioner, som blir kvar.

Förmodligen kommer makten till stor del hamna hos de influencers som idag är så omdiskuterade. Tjugoåringarna med drivkraft och engagemang, som når ut till människor över hela världen. För mellan människor knyts band och relationer som i slutänden väger tyngre än både makt och pengar. För följare är inte bara siffror på ett papper, det är riktiga människor.

Men jag förstår att det blir obekvämt för många. För när vi börjar lyfta på stenarna i dagens maktstruktur, vad kommer vi att hitta där under?

10 kommentarer på “Hur influencers och transparens förändrar världen

 1. Linnea – Lanclin.com on 14 mars, 2018 at 19:18 Svara

  Du är så briljant och klok Amanda. Du har inspirerat mig att våga ta ställning för något bra, något som förbättrar världen (om så bara i ett litet hörn) och visa det. Vad hoppas jag kommer märkas vartefter 🙂

  1. Amanda Matti on 15 mars, 2018 at 08:38 Svara

   Men gud vad roligt att höra Linnea. ❤️Du förändrar mycket tycker jag, och är en väldigt inspirerande och lugn person. Bara din närvaro kan förändra ett rum. En mycket ovanlig och fin egenskap 🙂 KRAM!

 2. Sigge on 14 mars, 2018 at 20:17 Svara

  Många sanningar som du tar fram.
  När de som startat sitt liv med internet tillgängligt blir äldre och tar mer plats i samhället så kommer kraven öka som du skriver.
  Jag var tidigt ute med att nyttja internet (var med före det gick att lägga ut bilder).
  Många i min ålder och framför allt äldre vägrar fortfarande acceptera datorer och internet. De kallar det nymodigheter (har ju bara funnits ca 25 år).
  Jag tror det medför som du skriver till mer kunskap och ökade krav på transparens.

  1. Amanda Matti on 15 mars, 2018 at 08:39 Svara

   Ja du har ju alltid varit tidigt på bollen! Ska bli spännande att se hur världen utvecklar sig under de kommande åren 🙂

 3. Leanne on 15 mars, 2018 at 10:49 Svara

  I wholeheartedly agree with all that you have written here. It is so easy to be a cynic than look a little deeper and find an alternative viewpoint on things, thanks for writing about this with such clarity. I have conversations with some people regularly who feel very cynical about influencers, yet they obviously see value as they recognise they need to work with them. Will remember the points you made next time I have that conversation 🙂

  1. Amanda Matti on 16 mars, 2018 at 13:21 Svara

   Oh Leanne how glad I am that you wrote this. And glad that my thoughts made sense to you too. Please let me know what people say when you make this point in the future, it would be so interesting to hear! Thank you for sharing 😘☺️

 4. 4000mil on 16 mars, 2018 at 09:36 Svara

  Men vad bra skrivet! Du sätter verkligen fingret på det. Förflyttning av maktstrukturer.

  1. Amanda Matti on 16 mars, 2018 at 13:19 Svara

   Vad roligt att du tycker det! Tack för feedback. Ska bli spännande att se om det går åt det håll jag tror! 🙂

 5. Corinne Grönholm on 22 mars, 2018 at 23:53 Svara

  Åh vad bra skrivet! Du har verkligen så rätt. Man blir så frustrerad när folk just lägger alla över en kam och påstår att alla influencers håller på med smygreklam etc, när det är bara en liten del. Så som du skriver, så tror jag också att det är för att många är osäkra och har svårt att hantera situationen nu när makten förflyttas! Men superbra inlägg ska bli intressant o se vad framtiden bär med sig 🙂

  1. Amanda Matti on 23 mars, 2018 at 13:55 Svara

   Ja, jag håller helt med dig. Många är osäkra över vad som händer och hur det kommer bli när makten förflyttas. dEt ska bli spännande att se utvecklingen de kommande åren! Kanske speciellt nu när det är valår! Tack för att du skriver Corinne! ☺️🙏

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Markerade fält är obligatoriska.