Boktips: Jag kan ha fel – Björn Natthiko Lindeblad

Jag älskar att läsa, speciellt böcker som man kan läsa om och om igen utan att någonsin bli less. Björns bok ”Jag kan ha fel” är en sådan bok. Den ligger alltid bredvid sängen och jag brukar läsa någon rad varje kväll. Jag slår bara upp den någonstans, läser lite – och hittar alltid något som går rakt in. Björn blev känd i Sverige under 2020 med bland annat sitt omtalade sommarprat och sin föreläsningsturné ”Nycklar till frihet”.

Jag ramlade över Björn just år 2020. Lyssnade på hans sommarprat och var fast. Sen dess har jag läst hans böcker, lyssnat på alla hans poddar och meditationer – och älskat varenda en. Det är något med sättet han närmar sig alla de stora, tunga frågorna i all sin enkelhet och ”vanlighet” som gör det så avväpnande – och lätt att ta till sig. En av de saker jag ofta återkommer till är när Björn pratar om att inte tro på allt vi tänker.

Att det liksom ligger i hjärnan och intellektets natur att producera tankar och idéer, det betyder inte att allt är sant. Och det är så himla viktigt att komma ihåg, att vi tänker en massa som inte behöver värderas eller dokumenteras. Som bara ska få passera. Han skriver också i boken att det som får oss att må dåligt är när vi tror på tankar som inte vill oss väl, och det är också så sant.

Min bok är fylld av vikta sidor, och stycken jag kommer tillbaka till om och om igen. Varje gång jag läser viker jag nya sidor och hittar nya saker jag vill ta med mig.

Citat ur Björns bok – Jag kan ha fel.

..”Levande människor har ett intellekt och intellektets natur är att producera idéer, jämföra dem med andras, formulera dem och ompröva dem.

Det är lätt att både förundras och förfäras över alla vansinniga, helt ocensurerade tankar som tar plats där inne. Man är glad att omgivningen inte behärskar tankeläsning. Men en tröst är att det är samma för alla. Detta är såklart naturligt. Inget konstigt alls. Det gäller bara att förstå att de är just tankar – inte sanningar.

Dessutom är det värdefullt att lägga märke till den inre tankecirkusen, för det kan hjälpa oss att få distans till tankarna när vi verkligen behöver det.

Vi kan ta dem lite mindre på allvar, hitta ett mer nyktert sätt att förhålla oss till vårt tankeliv: ”Men titta, där kommer den märkliga tanken. Jaha. Den släpper jag vidare”..

..Det är uppfriskande att vara med människor som inte tar sig själva och sina övertygelser på så stort allvar hela tiden. Istället kan vi enas i att konstatera: Jag är inte riktigt samlad. Du är inte riktigt samlad. Jag är inte riktigt genomtänkt. Du är inte riktigt genomtänkt. Jag tänker ofrivilligt på galna saker titt som tätt. Du med. Jag har oproportionerliga känslomässiga reaktioner på vissa saker. Du med.

Mer av Björn Natthiko Lindeblad

Jag rekommenderar boken varmt, den ger massor av fina förhållningssätt till mycket i livet. Det är inte för inte som den blivit så populär. Det finns också många meditationer, poddar och föredrag med Björn att lyssna på. Du hittar poddar på soundcloud, Spotify och Mindfully. Här har du några länkar till mina favoriter! 

Björn & Navid – 72. Självhat

Björn och Navids podd är fylld av reflektioner och tankar om livet, men det här avsnittet där de pratar om självhat är ett av mina favoriter. 

Julafton med Stina Wolter – P4  

På Julafton 2021 bjöd Stina Wolter in bland annat Björn att prata om livet och mycket annat. Ett fint samtal som kom att bli bland det sista Björn gjorde i offentligheten. Väl värt att lyssna på!

Varsevarande – Björns meditationer på Mindfully

Björn har ett sätt att förhålla sig till tankar och känslor som är så fint. På Mindfully finns en samling av hans meditationer på temat varsevarande samt några längre föredrag.

Björns sommarprat från 2020

Har du inte lyssnat på Björns sommarprat ännu? Gör det.

Framgångspodden – Björns Tack & Farväl

Björn har varit med i Framgångspodden flera gånger. Alltid med fina perspektiv och mjuka förhållningssätt. Det här är den sista gången han var med.

Berätta, har du lyssnat eller läst något med Björn? Vad har det gett dig? ❤️

Amanda heter jag och är certifierad Coach. Jag är också mamma till två barn, matte till två hundar, fru till en musiker och född och uppvuxen i norr. Jag skriver personlig utveckling, personliga funderingar, om äventyr i naturen och livet norr om polcirkeln.

På bloggen får du läsa om högt och lågt, djupt och ytligt, forskning och personliga upplevelser – allt i en härlig blandning.

Vardag

En snöig och enkel påsk ute i skogen

Det är mitten på april och påsken har kommit och gått. Vi firade påsken i vår egen stuga, ett mål som vi strävat mot hela hösten och vintern. Att hinna få stugan redo för att spendera påskhelgen där, och vi lyckades! Även om det ännu saknas golv- och taklister och

Läs mer →
Explore Within

Tankar och känslor är också vanor

Vad tänker du på när jag säger rutiner och vanor? De allra flesta tänker på saker vi gör. Kanske vilken tid vi kliver upp på morgonen, vad vi gör innan vi går och sover, hur mycket vi tränar eller vad vi äter. Men har du tänkt på att även våra

Läs mer →
Att sätta mål

Konsten att nå sina mål – och må bra på vägen!

Ärligt, hur många gånger har du satt ett mål, gett ett nyårslöfte eller uttalat en önskan om att uppnå något – bara för att sedan glömma bort det eller strunta i det? Jag vet att jag har gjort det hundratals gånger. Jag har också förut haft svårt för att sätta

Läs mer →