Om mig

Jag heter Amanda Matti och är äventyrsälskare, kommunikationsninja, fotograf och egenföretagare som är född, uppvuxen och bor i Gällivare. Jag älskar att utmana mig själv, upptäcka nya saker och att möta människor.

Som många andra har jag alltid försökt att vara duktig, prestera på topp på alla områden i livet och passa in överallt – men ju mer jag försökte, desto vilsnare blev jag. Efter att ha rest ett par år efter gymnasiet kom jag hem till Gällivare igen och drogs ut i naturen. Jag skaffade hund och började gå långa promenader på hemmafjället Dundret sent på nätterna. Det var där, mitt uppe på fjället, med vinden i håret och hunden vid min sida, som jag äntligen hörde vad jag tänkte. Det var där jag hittade mig själv.

Att faktiskt förändra hur jag levde tog ett par år, en hel föräldraledighet och en massa ångest. Men jag insåg att när jag är ute i skogen eller uppe i fjällen sjunker allt annat undan. Alla måsten och borden blir helt plötsligt oviktiga och jag kan sitta och titta in i en eld eller ut över ett vackert landskap i något som känns som en evighet. Att ständigt vara duktig och försöka passa in tar död på en i längden.

Idag försöker jag jobba mindre, njuta mer och ta vara på livet på ett bättre sätt. Jag startade företag för att själv kunna styra över min tid och mitt engagemang. Idag är naturen en del av min vardag och mitt jobb. Både större äventyr och små vardagliga utflykter med min familj.

Insikten att allt jag tidigare stressat över egentligen bara är sånt vi hittat på, gör mig lugn. Naturen, fjällen, älvarna och skogen är det som är på riktigt och de finns kvar där imorgon också, oavsett hur allt annat går. Jag tror alla mår bra av att skala ner ibland, umgås på riktigt med människor runt om oss och spendera lite tid ute i naturen då och då.

Jag hoppas att det jag gör ska inspirera fler att våga leva mer!