Konsten att nå sina mål – och må bra på vägen!

Ärligt, hur många gånger har du satt ett mål, gett ett nyårslöfte eller uttalat en önskan om att uppnå något – bara för att sedan glömma bort det eller strunta i det? Jag vet att jag har gjort det hundratals gånger. Jag har också förut haft svårt för att sätta mål, eftersom det har gjort mig stressad och prestationsångesten har förlamat mig. 

Men det finns sätt att nå sina mål utan att bara känna stress och press, låt oss prata lite om hur! 

Varför ska man sätta mål, egentligen?

Att sätta mål är för många förknippat med jobb eller karriär. Men att sätta mål även i vardagen eller privatlivet kan ge en känsla av mening. Att vi tar oss tid att fundera över var vi är på väg i livet, hur vi ska ta oss dit och hur vi ser till att må bra under vägen. Ett sätt att se till att vi jobbar mot något som får oss att må bra och som känns spännande, roligt och meningsfullt. 

Mål måste inte vara prestations baserade, utan kan handla om vad som helst. Det är ett sätt att veta var man är på väg gör det också lättare att prioritera sin tid, energi och sina resurser. Det minskar helt enkelt beslutströtthet och ger ökat fokus på det som får oss att må bra. 

Varför ska vi sätta mål.

Varför vill du nå ditt mål? Vad är din drivkraft?

För att ett mål ska hålla över tid, och bidra till att du mår bra, är det viktigt att fundera över varför du vill nå ditt mål. Varför där det här viktigt för dig? Vad kommer det att ge dig om du når målet? Hur kommer det att förändra dig eller ditt liv till det bättre?

Att ställa sig själv frågan varför, och verkligen förankra målet på djupet, är viktigt för att det ska kännas meningsfullt. Och för att du ska hitta motivationen att faktiskt genomföra det även när den där inledande inspirationen gått över. Vad är det som kommer göra att du fortsätter jobba mot ditt mål varje dag, även när det inte alls känns kul?

The Why Ladder.

Ett tips är att drivkraften ska vara rotad i någonting positivt.

Att du ska få något eller att det ska ge något, inte att du ska förlora något. Ett mål som baseras i negativitet eller känslan av att ”jag måste bli en bättre människa” blir bestraffande i längden. Det är inte så kul att varje dag kliva upp och göra något som känns som en bestraffning.

Jag hade länge en väldigt elak inre kritiker som aldrig tyckte jag dög. Om du känner igen dig i det, kan det vara bra att lyssna på den där inre rösten och försöka hitta en snällare inställning till dig själv. Mål som är roliga och ger oss något positivt är såklart roliga att hålla i!

Ett positivt mål kan vara att börja träna för att få mer energi, få mer muskler och ökad rörlighet. Istället för att börja träna för att gå ner i vikt, se bättre ut osv.

Kan man sätta mål utan att bli stressad eller nästan känna sig sjuk av pressen?

Om du är uppvuxen i samma samhälle som jag, vilket du ju är, har du säkert också svårt att släppa taget om prestations-tänket. Att allt vi gör ska kunna mätas och utvärderas. Då kanske du också har en stor portion av ångest förknippat med att prestera mot ett mål, den klassiska prestationsångesten. 

Det är lätt hänt att den där ångesten kommer i vägen och gör att vi aldrig vågar sätta upp mål, för att vi är rädda att misslyckas och inte nå hela vägen fram. Men det positiva är att det är något vi kan jobba för att släppa på. Att fokusera mer på vägen dit, än på själva målet. 

Citat av Karin Boye.
Att lära sig älska processen som tar oss mot mål och inse att vi lär oss något varje dag. Varje gång vi gör något, inte bara när vi är framme. 

Om vi dessutom kan sätta tydliga och väldefinierade mål och bryta ner dom i små små steg som är lätta att ta, även när motivationen tryter, är vi så mycket närmre att faktiskt komma fram!

Vanliga misstag som gör att vi inte når de mål vi sätter upp

Ett av de kanske allra vanligaste misstagen vi gör när vi sätter mål, är att vi inte planerar för hur vi ska ta oss dit. Det blir lite som att ta fram en karta och peka på en plats och säga ”dit ska jag!” – men aldrig packa väskan och börja gå. Vi behöver delmål på vägen och en strategi, eller plan, för hur vi ska ta alla de små små steg som gör att vi till slut kommer fram.

Om du ska ut och fjällvandra så pekar du ju inte bara på destinationen och tror att du kommer flyga dit automatiskt.

Du måste ta ut riktningen och börja gå.

Du fattar att du måste ta ut en väg på kartan, planera för hur du ska ta dig över bäckar och berg. Du packar väskan med allt du kan behöva, fyller på med ordentligt med energi. Tar vägen till målet i etapper och ser till att vila ordentligt på vägen så du orkar.

Samma tänk kan du applicera på ditt mål, oavsett vad det är. Vilken väg tror du är bäst för att nå dit? Vilka hinder finns på vägen och hur tar du dig förbi dom? Vad packar du med dig? Vad har du för strategi för att orka?

Något annat som är lätt att missa, är att vi sätter för stora och odefinierade mål som helt enkelt blir svåra att nå. För om vi inte tydligt avgränsat eller definierat vad det är vi vill, hur ska vi veta när vi är framme? Eller ens hur vi ska ta oss dit?

Att nå sina mål handlar om att hitta ett starkt varför.

Hur man sätter mål som håller sig levande över tid

Något som de allra flesta av oss kanske inte tänker på är vad vi ska göra för att fortsätta orka när vi inte längre har den där inspirationen vi känner i början? För de dagarna kommer att komma, tro mig. Hur ser du till att fortsätta framåt även när du inte längre har lust? När det känns motigt och svårt?

Att tänka igenom vilka eventuella hinder som kan förekomma längs vägen är ett bra sätt att förebygga och underlätta för dig själv att nå fram. Du ger dig själv förutsättningar att lyckas, helt enkelt! Så mycket handlar om vårt mindset, hur vi tänker kring oss själva och den vi är och det vi vill göra. Att lära sig att ha distans till sina tankar när det blir jobbigt kan hjälpa oss att inte ge upp.

Prioritera och fokusera för att ge dig själv förutsättningar att lyckas

Att sätta mål handlar ju inte bara om vad vi vill åstadkomma eller göra, det handlar till stor del om vilka vi vill vara. Vilka vi blir när vi har åstadkommit det vi tagit oss för. Den största delen av det handlar ju inte om den dagen då du kan bocka av ditt mål, det handlar om alla dagar på vägen mot ditt mål. De rutiner du får in som tar dig närmre målet. Det du lär dig på vägen dit. Den du blir längs resans gång. 

För att nå ditt mål, speciellt om det är ett stort mål, kommer du behöva prioritera in det som tar dig närmre ditt mål. Men kanske allra viktigast, du kommer att behöva prioritera bort sådant som inte tar dig närmre ditt mål.

Prioritera vad du säger jag till och vad du säger nej till.

”You are what you do, not what you say you’ll do.”

Om du vill kunna springa ett maraton om ett år, kanske du behöver skippa nya serier på Netflix och istället prioritera tid att träna. Om du vill kliva upp tidigare på morgonen, kanske du behöver skapa en bra kvällsrutin och tacka nej till sena middagar eller utekvällar. Inte för alltid, men för att ge dig själv en chans att få in din rutin.

Att tydliggöra för sig själv varför man vill nå sitt mål, och sedan tydligt skriva ner kriterier för vad du ska prioritera och välja bort – gör det enklare att hålla sig på kursen mot att nå målet. Helt enkelt, vad säger du Ja till och vad säger du Nej till? När du ställs inför beslut och val kan du titta på din lista och enkelt stämma av med dig själv vom det tar dig närmre, eller längre bort ifrån, ditt mål.

Det kanske viktigaste av allt, våga vara nöjd. Oavsett hur det går.

Ditt värde som människa ligger definitivt inte i huruvida du genomförde eller inte. Ibland kommer livet emellan och man måste pausa, vända om eller ge upp. Ibland inser man längs vägen, att man inte alls vill dit man trodde.

Det är okej. Du har inte misslyckats. Se istället hur långt du faktiskt har kommit och hur mycket du har lärt dig på vägen dit. Och att du är nöjd innebär inte heller att du nöjer dig. Du kan vara nöjd med det du gjort, och ändå sträcka dig efter mer.

Våga vara nöjd med det du åstadkommit, även om du inte nådde hela vägen fram.

Kom ihåg, att sätta mål behöver inte vara krångligt eller stort. Men att verkligen tänka igenom varför och hur ökar dina chanser att nå fram. Ju större, och viktigare, ditt mål känns – desto viktigare att du ger dig själv förutsättningar att lyckas.

Med allt det sagt, är du redo att sätta mål som du vill nå? Ladda ner min gratis mall längst ner och använd den för att sätta ditt mål! Slå på en bra spellista, avsätt ordentligt med tid och gå in i din egna lilla värld en stund. Skriv så mycket du kan och låt dig själv dras med i inspirationen!

Du fixar det här! ♡

Amanda heter jag och är certifierad Coach. Jag är också mamma till två barn, matte till två hundar, fru till en musiker och född och uppvuxen i norr. Jag skriver personlig utveckling, personliga funderingar, om äventyr i naturen och livet norr om polcirkeln.

På bloggen får du läsa om högt och lågt, djupt och ytligt, forskning och personliga upplevelser – allt i en härlig blandning.

Explore Outdoor

Eufori och total avkoppling i Bad Gastein

Jag kommer fram till Bad Gastein vid lunchtid och får hotellrummet direkt. Utsikten från balkongen är otrolig. Solen skiner och bergen skapar en otrolig backdrop bakom de färgglada husen. Jag byter om direkt, packar ner kameran, en gel, vindjackan och ger mig ut. Det har gått fem år sen jag

Läs mer →
Vardag

En snöig och enkel påsk ute i skogen

Det är mitten på april och påsken har kommit och gått. Vi firade påsken i vår egen stuga, ett mål som vi strävat mot hela hösten och vintern. Att hinna få stugan redo för att spendera påskhelgen där, och vi lyckades! Även om det ännu saknas golv- och taklister och

Läs mer →
Explore Within

Tankar och känslor är också vanor

Vad tänker du på när jag säger rutiner och vanor? De allra flesta tänker på saker vi gör. Kanske vilken tid vi kliver upp på morgonen, vad vi gör innan vi går och sover, hur mycket vi tränar eller vad vi äter. Men har du tänkt på att även våra

Läs mer →