Mitt är inte bara mitt, det kan vara ditt också

Igår var det Sveriges nationaldag. Det finns så mycket som är bra med Sverige – men idag tänker jag speciellt på det som gör att vi kan vara ute i naturen så mycket vi vill – nämligen allemansrätten. Det (och mycket annat!) är något vi svenskar ofta tar för givet. Vi reflekterar inte ens över att det fungerar annorlunda på andra platser i världen. För många av oss svenskar är friluftsliv och att spendera tid ute i naturen, oavsett om det är i skogen runt hörnet, i skärgården eller högt uppe i fjällen, något helt naturligt. Vi plockar bär och svamp, vandrar i skogar och på fjäll, tältar i skärgården och fiskar (nästan) fritt.

Vi svenskar förknippar naturen, skogen och fjällen med avkoppling, återhämtning, vackra vyer och lagom mycket fysisk ansträngning. När helst vi känner för det kan vi packa en massäck och vandra ut i närmsta skogsdunge utan att tänka oss för nämnvärt. Det är få platser som är avspärrade, inhägnade eller direkt farliga. Vilda djur kan man stöta på såklart, men det är inte så många av de som är ett potentiellt hot mot vårt liv.

Varför skriver jag det här då? Jo, för att på många platser i världen är naturen, eller allt utanför städerna, inget man ser fram emot att besöka. Många människor i världen ser naturen som något farligt. Farliga djur, brist på vatten, farliga platser, privat mark och miljöföroreningar. På många ställen även minor eller annat krigsmaterial som gör att om man måste ge sig ut, gör man det med livet som insats. I många länder i världen kan man inte bara packa en massäck och ge sig ut med barnen på en skogspromenad för att få lite avkoppling. Det tycker jag är värt att tänka på när vi pratar om Sverige.

Det är så mycket som är bra med Sverige. Visst finns det saker som behöver bli bättre, det finns det alltid.

Till hösten är det val. Det känns som att det här valet betyder extra mycket. Det ligger något i luften som får håren att resa sig på mina armar. Det här valet kan ställa saker och ting på sin spets, men det kan också visa var skåpet ska stå. Vi har möjlighet att visa vilken sorts människor vi är – och vill vara.

När vi vaknar upp dagen efter valet hoppas jag att vi vaknar upp i ett land som står för jämlikhet, kärlek, människors lika värde, mångfald och en ljusare framtid för djur och natur. Jag hoppas att Sverige står stadigt i sina värderingar, när resten av världen skakar.

Rätten att plocka bär och äta massäck varhelst i skogen vi vill kan verka som en trivial sak.

Men det är värt att komma ihåg att vi har möjlighet att göra det för att vi bor i ett land där vi delar med oss, samsas, bjuder in och tar ansvar. Där mitt inte bara är mitt, utan kan vara ditt också om du ser till att ta hand om det väl. Det finns så många otroligt vackra platser i vårt avlånga land. Från de böljande fälten i Skåne till de karga fjällen här i norr. Jag hoppas att vi svenskar, i många generationer framöver, kommer att se naturen som något härligt och avkopplande.

Om du inte ännu har lyssnat på avsnitt fem av podden rekommenderar jag verkligen att du gör det.

I det avsnittet intervjuar vi Maria Sätterqvist om drömmen om ett enklare liv. Hon berättar också om sina möten med andra kulturer under tiden hon jobbade som lärare i Malmö. Det var hon som först öppnade mina ögon för det här. Det avsnittet inspirerar mig än idag och är ett av våra allra mest lyssnade avsnitt hittills! ♡

Amanda heter jag och är certifierad Coach. Jag är också mamma till två barn, matte till två hundar, fru till en musiker och född och uppvuxen i norr. Jag skriver personlig utveckling, personliga funderingar, om äventyr i naturen och livet norr om polcirkeln.

På bloggen får du läsa om högt och lågt, djupt och ytligt, forskning och personliga upplevelser – allt i en härlig blandning.

Vardag

En snöig och enkel påsk ute i skogen

Det är mitten på april och påsken har kommit och gått. Vi firade påsken i vår egen stuga, ett mål som vi strävat mot hela hösten och vintern. Att hinna få stugan redo för att spendera påskhelgen där, och vi lyckades! Även om det ännu saknas golv- och taklister och

Läs mer →
Explore Within

Tankar och känslor är också vanor

Vad tänker du på när jag säger rutiner och vanor? De allra flesta tänker på saker vi gör. Kanske vilken tid vi kliver upp på morgonen, vad vi gör innan vi går och sover, hur mycket vi tränar eller vad vi äter. Men har du tänkt på att även våra

Läs mer →
Att sätta mål

Konsten att nå sina mål – och må bra på vägen!

Ärligt, hur många gånger har du satt ett mål, gett ett nyårslöfte eller uttalat en önskan om att uppnå något – bara för att sedan glömma bort det eller strunta i det? Jag vet att jag har gjort det hundratals gånger. Jag har också förut haft svårt för att sätta

Läs mer →